Summerburst festival in Zweden


Summerburst is een hedendaags muziekfestival dat jaarlijks plaatsvindt in twee Zweedse steden. Je kan voor het evenement terecht in Göteborg en in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Het festival wordt in beide steden georganiseerd aan de start van de zomer, vandaar de gepaste slogan Summer starts here! Summerburst is een evenement dat focust op DJ’s en elektronische muziek met zowel internationale als Zweedse artiesten op het programma.festival3De editie in Göteborg vindt een maand eerder plaats als het evenement in de hoofdstad. Aan het einde van de maand mei kan je als festivalliefhebber een weekend genieten van hedendaagse artiesten in Nya Ullevi, een stadion in de stad Göteborg. Enkele weken later wordt het tweede evenement georganiseerd op de openluchtlocatie ‘Gärdet’ in Stockholm. In beide steden worden de optredens op het festival gespreid over twee dagen.

Summerburst heeft elk jaar een unieke soundtrack die bij het festival hoort. Het nummer is te horen tussen de verschillende optredens en nadien online te verkrijgen. In 2016 wilde de organisatie graag een vrouwelijke artiest aantrekken voor de soundtrack om gendergelijkheid op het evenement te promoten. Het aantal vrouwen die op de podia van het festival stonden, lag de voorbije jaren heel wat lager dan de mannelijke artiesten die jaarlijks aanwezig zijn op Summerburst. Hier probeerden de initiatiefnemers van Summerburst iets aan te veranderen.festival5


Vrouwelijke DJ’s krijgen de kans om zich kandidaat te stellen en moeten nadien deelnemen aan een wedstrijd. De winnares wordt gekozen door een jury bestaande uit organisatoren van het festival en andere figuren uit de muziekwereld. Om de wedstrijd aantrekkelijk te maken zijn er heel wat mooie prijzen te winnen. De vrouwelijke DJ krijgt niet alleen de kans om de soundtrack van Summerburst te creëren, maar mag ook optreden op het festival, ontvangt een mooie geldprijs en een contract bij een muzieklabel. Met het concept wil de organisatie van het festival vrouwen overal ter wereld warm maken om in de muzieksector te stappen. Een wereld die volgens hen nog steeds door mannen wordt beheerst.

Het festival duurt twee dagen en heeft twee podia, waar je tot middernacht kan dansen op de muziek van de beste DJ’s. De organisatoren geven zowel Zweedse artiesten als internationale muzikanten de kans om deel uit te maken van het festival. Bezoekers krijgen de mogelijkheid om het programma te volgen op sociale media of op de app van het evenement. Ben je moe gedanst? Maak dan zeker een ritje in het reuzenrad en geniet van het prachtige uitzicht over het festivalterrein.

Comments are closed.